
През последните дни на февруари се наблюдава повишение в цените на плодовете и зеленчуците на борсите в България. Данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата показват, че индексът на тържищните цени се е увеличил с 0,53 процента, достигайки 2,297 пункта.
Сред плодовете най-значително поскъпване отбелязват портокалите, чиято цена се е увеличила с 8,1 процента до 2,23 лева за килограм. Лимоните също са поскъпнали с 5,8 процента и се търгуват на цена от 2,39 лева за килограм.
Ябълките отбелязват ръст в цената с 4,3 процента, достигайки 1,69 лева за килограм. Грейпфрутите също поскъпват с 3 процента, а новата им цена е 2,58 лева за килограм.
Мандарините регистрират увеличение с 2,7 процента и се предлагат по 2,62 лева за килограм. Бананите също отбелязват минимален ръст в цената с 1,1 процента, като килограм от този плод вече струва 2,75 лева.
Най-голямо увеличение в цените сред зеленчуците се наблюдава при зелето, което поскъпва с 9,1 процента и се търгува по 1,46 лева за килограм. Зрелият кромид лук също отчита сериозен ръст в цената със 6,6 процента, като новата му стойност е 1,26 лева за килограм. Краставиците поскъпват със 6,9 процента и се предлагат на цена от 3,51 лева за килограм. Доматите също поскъпват, като ръстът е 4,7 процента, а новата им цена достига 3,01 лева за килограм.
Цената на картофите се е увеличила с 3,6 процента и вече е 1,33 лева за килограм. Морковите също отбелязват ръст от 2 процента и се търгуват по 1,25 лева за килограм. Зрелият чесън е поскъпнал с 1,3 процента и вече струва 6,28 лева за килограм. Единственият продукт, който отчита понижение в цената, е зелената салата. Тя е поевтиняла с 3,1 процента и сега се предлага за 1,08 лева за брой.
Кравето сирене отбелязва леко поскъпване с 0,1 процента и вече се продава за 11,42 лева за килограм. Кашкавалът тип „Витоша“ е един от малкото продукти с понижение в цената, като тя намалява с 0,4 процента до 17,96 лева за килограм.
Киселото мляко с масленост 3 процента и повече поскъпва с 5 процента и вече струва 1,39 лева за кофичка от 400 грама. Прясното мляко с 3 процента масленост отчита лек спад с 0,4 процента и новата му цена е 2,38 лева за литър.
Цената на пилешкото месо също намалява с 0,1 процента и сега се предлага за 6,54 лева за килограм. Яйцата размер М поскъпват с 1,9 процента и вече струват 0,32 лева за брой. Сред основните хранителни продукти се наблюдават както поскъпвания, така и понижения. Оризът поевтинява с 0,8 процента и се търгува на цена от 3,28 лева за килограм.
Зрелият фасул е с 0,4 процента по-евтин, като новата му цена е 4,36 лева за килограм. Лещата също поевтинява с 0,4 процента и се предлага по 4,41 лева за килограм. Цената на олиото се повишава с 0,2 процента и достига 3,27 лева за литър. Брашното тип 500 отчита спад с 1,9 процента и вече струва 1,45 лева за килограм. Захарта също поевтинява с 1,6 процента и се търгува на цена от 1,79 лева за килограм.
Поскъпването на плодовете и зеленчуците в края на февруари се дължи на сезонни фактори и пазарни тенденции. В същото време някои основни хранителни продукти като ориз, фасул, брашно и захар отбелязват леко намаление в цените. Очаква се динамиката на пазара да продължи да бъде променлива, като следващите седмици ще покажат дали цените ще се стабилизират или ще има нови поскъпвания.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм