Скрит враг: 20% от онкоболните умират заради недохранване

Здравни специалисти подчертават нуждата от индивидуално хранене за подобряване на качеството на живот и възстановяването при онкологични пациенти

0
45
Мъж, храна
Илюстративна снимка

На пресконференция, посветена на Международната седмица на малнутрицията, експерти алармираха, че 10-20% от смъртните случаи при онкологични пациенти се дължат на недохранване. Специалистите подчертават, че липсата на достатъчно хранителни вещества в организма е сред основните причини за по-висока смъртност и усложнения при пациенти с рак.

„Малнутрицията или недохранването възниква, когато тялото не получава нужните хранителни вещества, за да функционира правилно. Това може да е резултат от онкологични заболявания, хирургични интервенции или напреднала възраст“, обясни проф. Георги Момеков, председател на Българското научно дружество по фармация.

Повишен риск и тежки последствия

Най-рисковата група включва пациенти с рак на панкреаса /60%/, карцином на глава и шия /50%/ и други онкологични заболявания. Според д-р Цветан Татаров, медицински онколог в МБАЛ „Унихоспитал“ в Панагюрище, малнутрицията може да засегне до 40-80% от онкологичните пациенти в хода на терапията.

„Страничните ефекти от лечението, както и възпалителните процеси, променят метаболизма и водят до загуба на мазнини и мускулна маса“, посочи той.

„Бързата загуба на тегло, дори само с 5% за кратко време, увеличава риска от усложнения и резистентността към инфекции“, предупреди доц. Зорница Горчева, гастроентеролог в УМБАЛ „Св. Марина“, Плевен. Средно 1/4 от пациентите в Европа страдат от недохранване при постъпване в болница, а други 10% развиват малнутриция по време на престоя.

Хранителна терапия и подкрепа за близките

Специалистите препоръчват индивидуално съобразена хранителна терапия, която подпомага лечението и възстановяването.

„Грижата за храненето на онкологичните пациенти често е задача на близките, което е голямо предизвикателство“, сподели д-р Красен Иванов от УМБАЛ „Токуда“. Той посочи, че на пазара има готови ентерални храни, но те са покрити от здравната каса само за деца до 18-годишна възраст.

Експертите призовават за по-голямо внимание към храненето на пациентите с рак, което е критичен фактор за успешно лечение и възстановяване.

Сок от червено цвекло: Естествен начин за понижаване на холестерола и защита на сърцето

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments