Сладка туршия с корнишони – как да я направите лесно у дома

Корнишоните са перфектен избор за зимнина

0
7911
Корнишони
Корнишони. Снимка: Pixabay

Корнишоните са перфектен избор за зимнинамалки, хрупкави и подходящи за всяка трапеза през студените месеци. Тази рецепта за сладки корнишони ще добави неповторим вкус към вашите зимни запаси.

Необходими продукти:

  • 1 кг корнишони;
  • 1 литър вода;
  • 400 мл оцет (6%);
  • 200 г захар;
  • 2 супени лъжици сол;
  • 2 чаени лъжици синапено семе;
  • 4-5 зърна черен пипер;
  • 2-3 листа дафинов лист;
  • 2 скилидки чесън (по желание);
  • Копър и магданоз (по желание).

Инструкции:

  1. Подготовка на корнишоните: Измийте корнишоните добре и ги подредете в чисти буркани. Ако желаете, добавете няколко клонки копър и магданоз за аромат.
  2. Приготвяне на маринатата: В тенджера смесете водата, оцета, захарта, солта, синапеното семе, черния пипер и дафиновите листа. Оставете сместа да заври и разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно.
  3. Подреждане в буркани: Ако сте любители на чесъна, добавете по една-две скилидки във всеки буркан. След това залейте корнишоните с горещата марината, като внимавате да покриете всички зеленчуци.
  4. Запечатване: Затворете бурканите с капачки и ги стерилизирайте, като ги поставите в тенджера с гореща вода. Варете на слаб огън около 10-15 минути, за да се затворят бурканите правилно и да се съхранят дълго време.
  5. Оставете да се охладят: След като бурканите изстинат, проверете дали всички са запечатани правилно (капачките трябва да са леко вдлъбнати). Съхранявайте ги на хладно и тъмно място.

Полезни съвети:

  1. Ако предпочитате по-малко сладък вкус, можете да намалите количеството на захарта на 150 г.;
  2. Тази рецепта позволява лесно добавяне на други подправки, като карамфил или кориандър, за да постигнете още по-богат вкус.;
  3. Корнишоните са готови за консумация след 2-3 седмици, но колкото повече престоят, толкова по-интензивен става вкусът им.

Сладките корнишони са чудесно допълнение към всяка трапеза, идеални за зимните празници или просто като апетитно мезе. Съхранявайки ги правилно, можете да се наслаждавате на свежия и леко сладък вкус на корнишоните през цялата зима.

Млекопреработватели алармират: Евтино вносно мляко с неясно качество залива българския пазар

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments