Корнишоните са перфектен избор за зимнина – малки, хрупкави и подходящи за всяка трапеза през студените месеци. Тази рецепта за сладки корнишони ще добави неповторим вкус към вашите зимни запаси.
Необходими продукти:
- 1 кг корнишони;
- 1 литър вода;
- 400 мл оцет (6%);
- 200 г захар;
- 2 супени лъжици сол;
- 2 чаени лъжици синапено семе;
- 4-5 зърна черен пипер;
- 2-3 листа дафинов лист;
- 2 скилидки чесън (по желание);
- Копър и магданоз (по желание).
Инструкции:
- Подготовка на корнишоните: Измийте корнишоните добре и ги подредете в чисти буркани. Ако желаете, добавете няколко клонки копър и магданоз за аромат.
- Приготвяне на маринатата: В тенджера смесете водата, оцета, захарта, солта, синапеното семе, черния пипер и дафиновите листа. Оставете сместа да заври и разбърквайте, докато захарта и солта се разтворят напълно.
- Подреждане в буркани: Ако сте любители на чесъна, добавете по една-две скилидки във всеки буркан. След това залейте корнишоните с горещата марината, като внимавате да покриете всички зеленчуци.
- Запечатване: Затворете бурканите с капачки и ги стерилизирайте, като ги поставите в тенджера с гореща вода. Варете на слаб огън около 10-15 минути, за да се затворят бурканите правилно и да се съхранят дълго време.
- Оставете да се охладят: След като бурканите изстинат, проверете дали всички са запечатани правилно (капачките трябва да са леко вдлъбнати). Съхранявайте ги на хладно и тъмно място.
Полезни съвети:
- Ако предпочитате по-малко сладък вкус, можете да намалите количеството на захарта на 150 г.;
- Тази рецепта позволява лесно добавяне на други подправки, като карамфил или кориандър, за да постигнете още по-богат вкус.;
- Корнишоните са готови за консумация след 2-3 седмици, но колкото повече престоят, толкова по-интензивен става вкусът им.
Сладките корнишони са чудесно допълнение към всяка трапеза, идеални за зимните празници или просто като апетитно мезе. Съхранявайки ги правилно, можете да се наслаждавате на свежия и леко сладък вкус на корнишоните през цялата зима.
Млекопреработватели алармират: Евтино вносно мляко с неясно качество залива българския пазар