Сладките тайни на Унгария в Бургас: Традиционен щрудел и изложба „Сладки посланици – гастродипломация“

Ученици на Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" приготвиха щрудел с тиква и мак

0
136
Сладкиш
Сладкиш. Снимка: Искра.бг

Сладката страна на кухнята в Унгария беше представена днес в Етнографския музей в Бургас. Там се събраха ученици на Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ и приготвиха един от най-популярните празнични сладки специалитети по автентична рецепта – унгарски щрудел, известен като „ретеш“. Има много рецепти за щрудел, които включват извара, вишни, череши, ябълки, мак, орехи, сливи, праскови… Днешният беше с тиква и млян мак.

Извънредният и пълномощен посланик на Унгария в България Н. Пр. д-р Миклош Борош и директорът на Институт Лист – Унгарският културен институт в София Сандра Мишкеди откриха официално демонстрацията, след като страната прие предизвикателството да стане част от инициативата „Езикът на кухнята: дипломация, история, култура“ на Регионални исторически музей в Бургас и Държавния културен институт към Министерството на външните работи. Проектът се осъществява с подкрепата на Община Бургас и Областната администрация.

Майсторите разкриха и съставките, а именно:

  • 50 грама масло;
  • 2 пакета кори за щрудел;
  • 300 грама пудра захар.

За пълнежа:

  • 300 грама тиквички /тиква тип „Пловдивска“/;0,5 к.л. сол;
  • 80 грама стафиди;
  • 1 лимон;
  • 120 грама млян мак;
  • 80 грама пудра захар;
  • 0,5 к.л. канела.

За щруделовите кори:

  • масло /разтопено/;
  • галета.

Демонстрацията е съпътствана и от откриването на изложбата „Сладки посланици – гастродипломация“, предоставена от Посолството на Унгария в България. Тя разказва за невероятно вкусни сладкиши, типични за унгарската кухня, и за историите на създаването им – тортата-чудо на Йожеф Добош, будапещенският миньон на Хенрик Куглер, тортата „Янчи Риго“, индианера, палачинката „Гундел“, чийзкейкът „Ракоци“, бонбоните „Унгарска рапсодия“.

В изложбата са включени и оригинални предмети – сервизи за хранене от фин рисуван Херендски порцелан, прочут по целия свят, признат от династии и аристократични фамилии. Специалните познания за направата му, сред които и тайна рецепта на боята, се предават от поколение на поколение и съдовете са с отлично качество. Ръчно изработените и рисувани произведения са с над 4000 мотива. Всяко едно изделие преминава през ръцете на 75 души.

Експозицията ще гостува в Етнографския музей до 10 януари догодина.

Филмът за Гунди пише история! Оглавява българския боксофис за четвърти пореден уикенд

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments