Магданозът присъства във всеки дом. Използваме го, за да прибавим вкус и аромат на ястията, които приготвяме. Някои от нас го купуват от магазините, а други го отглеждат в домовете си. Днес ще поговорим за ползите на това чудно растение, представени от „Здраве и красота“.
Магданозът укрепва костната ни система
Дефицитът на витамин К в организма ни води до риск от счупването на костите. За този витамин обаче не се говори достатъчно. Спокойно можем да го осигурим на тялото си чрез прием на магданоз. Заедно с това ще спомогне за усвояването на калция.
Магданозът регулира нивата на кръвната захар
Това растение съдържа много специален флавоноид, наречен мирицетин. Намалява инсулиновата резистентност и има противовъзпалително действие. С това регулира количеството на липидите в кръвта.
Магданозът се грижи за бъбреците
Притежава диуретично действие и стимулира бъбречната функция. Единственото противопоказание е при наличие на камъни в бъбреците, защото има в себе си оксалова киселина.
Помага при анемия и умора
Препоръчва се да се консумира, за да подобри енергията и състоянието ни. Притежава голямо количество витамини A, B комплекс (B1, B2, B3, B5, B6 и B9), фолиева киселина и витамин К. Заедно с това съдържа цинк, калий, фосфор, калций, магнезий и желязо.
Укрепва имунитета
Магданозът има в себе си химичното вещество апигенин. Бори се с множество вируси и бактерии, което ни предпазва в студените дни.
Важно е да го приемаме в свежо състояние, за да запазим ползите му. Можем да го добавяме към по-голяма част от храната си, да си направим смути от него или да го си правим билкова отвара.