В първите дни на последния месец на годината цените на храните на едро продължават да поскъпват. Инфлацията е засегнала най-сериозно краставиците, чиято цена само за седмица е скочила с повече от 15%.
Поскъпване има и при други основни продукти в менюто на българина, като брашното, олиото и яйцата.
Според Камен Аврамов, който е собственик на хранителен магазин в Монтана, в момента хората пазаруват и за дневните си нужди, и за празниците, които настъпват през декември. Пред „NOVA“ той обясни, че клиентите обикновено се ориентират към стоки от среден клас.
„Търсят да не е много евтино, да не е много скъпо, един среден клас е за предпочитане. Евтиното сирене от 8-9 лева обикновено се опитва веднъж и повече не се купува. В същото време скъпото от 18-19 лева се избира рядко, а най-често хората се ориентират към това, което струва 12-13 лева“.
По думите му осезаем скок на цената има при яйцата, като по всяка вероятност причината се крие констатираните огнища на птичи грип в страната през последните дни.
За съжаление някои хора нямат друг избор и ядат гадни и вредни продукти, с които буквално си съсипват здравето… Всичко останало е достъпно, само когато има промоции
то вече няма евтино сирене, няма и евтини кренвирши даже
10лв за 3 кремвирша бе цената преди седмица в супермаркета. Луканката със същия грамаж от 100% телешко бе на същата цена. Явно сме на път да превърнем кремвирша в деликатес. 🙂