Созопол стана домакин на първия по рода си празник на осолената риба. В града бяха представени за дегустация различни рибни деликатеси, осолени филета, гарнирани със смокини и каперси, мариновани филенца, пушена, сушена и веяна риба и подходящи питиета за добър вкус. Общо 17 кулинари се включиха в празника. Сред изложените и аранжирани блюда с осолени риби имаше повече от 22 черноморски вида. Евтим Стоянов коментира пред „БНР“:
“Започваме с моряшка наздравица – чируз от зарган и мускатова ракия. Продължаваме с кацнало пъдпъдъче в шабленски пипер, снесло яйчице, от което се излюпило черноморско хамсийче с хайвер.“
Журито, с председател проф. Христо Пимпирев, оцени първо предложението на Димитър Хрусов:
„Веяна скумрия – 4 дни в 2 саламури. Извейва се едно денонощие и във фризера, за бърза консумация. Със всичко върви.“
Празникът беше организиран от „Ротари клуб“ и Община Созопол.