Специалисти: Можем да се изправим пред недостиг на храна

0
373
Пазарска количка
Снимка: Pixabay

Светът рискува да се сблъска с недостиг на храна, ако властите не успеят да овладеят разрастващата се пандемия от коронавирус, предупредиха ръководителите на три световни агенции.

Тъй като правителствата по света се опитват да ограничат разпространението на новия коронавирус, като налагат на населенията си ограничителен режим, международната търговска верига и веригите за доставка на храни сериозно забавиха дейността си.

Паническото пазаруване на хората, поставени под ограничителен режим, вече демонстрира нестабилността на веригите за доставки, тъй като рафтовете на супермаркетите се изпразниха в много страни.

„Несигурността относно наличието на храни може да предизвика вълна от ограничения в износа, създавайки недостиг на продукти на глобалния пазар“, се казва в съвместния текст, подписан в сряда от Ку Донгю, генерален директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (FAO), Тедрос Аданом Гебреисус, генерален директор на Световната здравна организация и Роберто Азеведо, генерален директор на Световната търговска организация.

„В условията на ограничителния режим заради пандемията от COVID-19, трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че търговията протича възможно най-свободно, най-вече за да се избегне недостигът на хранителни продукти“, гласи още изявлението.

„Когато работят в посока защитата на здравето и благополучието на своите граждани, държавите трябва да гарантират, че всички мерки, свързани с търговията, не нарушават веригата на доставки на храни“, продължава съобщението.

„В дългосрочен план разпоредбите за ограничителен режим и рестрикциите за пътуване рискуват да доведат до проблеми в селскостопанския сектор поради липсата на с работна ръка и невъзможността да се предлага храна на пазарите.“

„Подобни сътресения, включително възпрепятстването на движението на работници в селското стопанство и хранителната промишленост, както и дългите закъснения на контейнерите с храни на границите, водят до развалянето на нетрайните продукти и увеличаването на хранителните отпадъци“, заявиха тримата лидери.

Те също така подчертаха необходимостта от защита на служителите, които се занимават с производство, преработка и дистрибуция на храни, тъй като те са отговорни за собственото си здраве и за здравето на другите, както и за функционирането на веригите за доставка на храни.

„Във времена като тези международното сътрудничество е от съществено значение“, казаха още те.

„Трябва да гарантираме, че борбата ни с COVID-19 не създава неоправдан недостиг на основни артикули не изостря кризата с глада и недохранването.“

Превод: Глория Йорданова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments