„Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ се стреми да стимулира инвестиционната политика и иновациите, които трябва да са част от производството на качествена българска храна.“
Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев по време на откриването на IX-та Национална конференция „Достъп до добра храна: Предизвикателства пред сигурността и устойчивостта на хранителните системи“, която се проведе в София, под патронажа на министерството.
Сред приоритетите на МЗХ е да бъде анализирана цялата агрохранителна верига, да се установят слабите места и те да бъдат подпомогнати, заяви още доц. Стратев.
„По този начин ще бъде стимулирано производството на български суровини и храни“, заяви заместник-министърът и уточни, че за да бъде постигната тази цел е важно да се развиват местните пазари за осигуряване на къси вериги на доставка и на свежи родни продукти до трапезата.
Интегрираният контрол „От полето и фермата до трапезата“ е една от най-важните предпоставки за производството на качествени и безопасни храни, допълни още заместник-министърът и отбеляза, че възпитаването на правилни хранителни навици от ранна детска и юношеска възраст е важна предпоставка за израстването на здраво поколение.
В заключение заместник-министър Стратев изтъкна, че днешната конференция е поредната проява, която продължава и доразвива очертаната вече трайна тенденция на висок интерес и разбиране от страна на обществото, за предимствата и безспорните качества на българските храни.
„Информираният избор за качествена храна предполага и грижа за здравето на потребителите“, посочи той.
В рамките на конференцията бяха връчени и годишните награди „Достъп до добра храна – 2023“. Заместник-министърът награди победителите в 2 от категориите на класацията на организаторите – за младежко предприемачество и детска градина. На Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански той поднесе фермерска кошница за Седмицата на достъпа до добра храна.