Едноседмичните тържества за Трифон Зарезан в Сухиндол навлизат в своята кулминация, предаде „БНР“. Градът избра и своите почетни граждани. Тази година със званието са удостоени д-р Кольо Боянов от „Александровска болница“ и д-р Веселин Маринов от болница „Токуда“. И двамата, родом от Сухиндол.
Ден преди 14 февруари, тържествата ще продължат със състезание по търкаляне на 225-литрови бурета и избор на „Цар на виното“. Трифон Зарезан е един от най-чаканите и тачени празници в региона. В града е създадена първата лозаро-винарска кооперация на Балканите. В Сухиндол се отглеждат 1400 декара масиви с винени сортове грозде, а най-известният от тях е уникалният за цял свят сорт „Гъмза“.
Въпреки пандемията, сухиндолци ще спазят всички традиции и обичаи, характерни за празника на града.
„Прави се баница, пече се пиле и се ходи на лозето. Всичките облечени в зарезански носии с бъклиците, със суджука и се играе прочутото мъжко хоро „Как се чука чер пипер“. Нашият празник е за червеното вино, като сухиндолкото вино няма никъде“