Продукти:
250 гр. кайма
По желание 2 с.л. суров ориз
1 ч.л. подправки за кайма
Половин връзка магданоз
1 бр. морков
3 бр. картофи
1 гнездо фиде
1 червена пиперка
2 листа целина
2 бр. яйца.
3 с.л. по възможност гъсто кисело мляко
1 средна глава лук
олио
сол
черен пипер
Време за приготвяне: 30 минути
Рецепта:
Загрейте олиото в тенджера и на средна температура задушете нарязания лук. Добавете наситнените морков и червена пиперка. Махнете капака на тенджерата чак като всички продукти омекнат. След това добавете нарязаните картофи. Сложете и целината. След като разбъркате добавете 2 литра вода. Оставете сместа да заври.
Следващата стъпка е с каймата – овкусете я с подправките и половината магданоз. Смесете съставките. Приберете я на хладно. Когато супата започне да ври, оформете топчета и ги добавете. Можете да разберете, че каймата е сварена, когато топчетата се появят на повърхността. Тогава добавете фидето. Подправете на вкус и оставете супата да ври на слаб огън още петнадесетина минути.
Пригответе застройката. Разбийте яйцата с киселото мляко. Вземете малко от супата с черпак и след като се поохлади, добавете при сместа с яйцата на тънка струя, като бъркате енергично.
Дръпнете тенджерата от котлона и прибавете в нея застройката, бъркайки. Върнете я и пак разбъркайте.