Способността на света да произвежда храна е застрашена от неуспеха на човечеството да защити биоразнообразието, гласи първото по рода си проучване на ООН за растенията, животните и микроорганизмите, които подпомагат отглеждането на хранителни култури.
Предупреждението на Организацията по прехраната и земеделието на ООН (ФАО) е в резултат на изследването на естествените природни системи, от които зависи човешката диета – заключението е, че всяка една от тях е пострадала от разпространението на земеделски земи, градове и фабрики, които не само използват земята, но замърсяват с различни видове химикали.
През последните две десетилетия приблизително 20% от земната растителна повърхност е станала по-малко продуктивна, се казва в доклада, публикуван в петък.
В него се отбелязва „изтощителната” загуба на биоразнообразие на почви, гори, тревни площи, коралови рифове, мангрови гори, както и генетично разнообразие на растителните и животински видове. В океаните една трета от риболовните зони са претоварени.
Много видове, които индиректно участват в производството на храни, като например птици, които ядат вредители по хранителни култури, и мангрови дървета, които помагат за пречистването на водата, намаляват като популация в сравнение с миналото, отбелязва проучването, което обобщава данни, академични и правителствени доклади от 91 страни държави.
Видовете, които са най-често застрашени, са растения, птици, риби и гъби. Видове, които подпомагат опрашването на три четвърти от световните хранителни култури, са особено застрашени. Освен добре документирания упадък на броя на пчели и други насекоми, докладът отбелязва, че 17% от гръбначните „опрашители“, като прилепите и птиците, са застрашени от изчезване.
Въпреки че светът произвежда повече храна, отколкото в миналото, се разчита на непрекъснато намаляващ брой видове монокултури.
Девет вида растения представляват 66% от цялата реколта от селското стопанство в света – захарна тръстика, царевица, пшеница, ориз, картофи, соя, захарно цвекло, маслодайна палма и маниока. Макар човечеството отглежда близо 6 000 растения, за да се изхранва, в действителност само 200 от тях пълнят чинията му.
А земеделските стопанства, които са лишени от разнообразие на културите, са много по-уязвими при удари като болести или паразити, от производителите, които разполагат с по-голямо биоразнообразие, се посочва в доклада на ФАО. Авторите привеждат като пример тежките последици от почти пълното изчезване в средата на 19 век на картофите в Ирландия, които са били основната храна за селяните на острова.
Земеделските практики, чиято цел е да се подпомага биоразнообразието, имат известен напредък, но остава още много да се направи в тази посока, отбелязват експертите на ФАО. Организацията призовава правителствата да се отнесат сериозно към проблема.
ФАО подчертава, че 75 на сто от реколтите в света зависят от опрашването, а колониите от пчели все повече намаляват.
От географска гледна точка в Латинска Америка и на Карибите, където биоразнообразието е най-богато, то е и най-силно застрашено, заключават авторите на доклада.