Православната църква отбелязва днес Неделя Месопусна, пише „Дневник“. Днес е последният ден, в който се яде месо преди Великденските пости.
Великден е с променлива дата, затова и днес Месни Заговезни се отбелязва заедно с Националния празник 3-ти март.
Според народната традиция на Месни Заговезни младите семейства посещават кумовете си и родителите на булката за вечеря като им носят дарове – варена кокошка, обреден хляб и вино.
Семейството се събира на трапезата и заговява (пости) с месни продукти. Традиционни гозби са варена кокошка, свинско с кисело зеле, свинско с булгур или нахут, сарми с месо, баница с животинска мазнина (мас, краве масло), баница с месо.
Седмицата след Месни Заговезни се нарича Сирница. През нея до следващата неделя, когато е Сирни Заговезни, е позволено да се ядат млечни продукти и яйца. Тези две недели са своеобразна подготовка на организма за най-дългите пости през годината – великденските.