Топящи се в устата тиквички с моцарела и пармезан – перфектното ястие за Сирни Заговезни

Сирна седмица е време, в което традиционно на българската трапеза присъстват млечни продукти – сирене, кашкавал, извара и други вкусни изкушения

0
785
Тиквички с моцарела и пармезан
Тиквички с моцарела и пармезан. Снимка: Архив

Сирна седмица е време, в което традиционно на българската трапеза присъстват млечни продукти – сирене, кашкавал, извара и други вкусни изкушения. Ако търсите нещо леко, ароматно и изключително вкусно, което да допълни празничното ви меню, запечените тиквички с моцарела и пармезан са чудесен избор. Те са лесни за приготвяне, с нежен вкус и апетитна златиста коричка.

Необходими продукти:

  • 3 средно големи тиквички;
  • 200 г моцарела;
  • 50 г пармезан;
  • 2 с.л. зехтин;
  • 2 скилидки чесън (по желание);
  • ½ ч.л. сол;
  • ½ ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. риган или мащерка;
  • 1 с.л. галета (за допълнителна хрупкавост);
  • Свеж магданоз за поръсване.

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на тиквичките: Измийте тиквичките добре и ги нарежете на тънки шайби или ленти по дължина. Ако предпочитате по-кремообразна текстура, можете леко да ги осолите и да ги оставите да се отцедят за 10 минути, след което да ги подсушите с кухненска хартия.
  2. Овкусяване: В купа смесете зехтина с пресования чесън, солта, черния пипер и ригана. Разбъркайте добре и намажете тиквичките с тази ароматна смес.
  3. Редене на пластове: В тавичка, покрита с хартия за печене, подредете ред тиквички, след това тънки резени моцарела. Продължете така, докато изчерпите продуктите, като завършите със слой тиквички.
  4. Поръсване с пармезан: Поръсете ястието с настъргания пармезан и галетата, за да получите хрупкава и апетитна коричка при запичане.
  5. Печене: Поставете тавата в предварително загрята фурна на 200°C и печете около 20-25 минути или докато тиквичките омекнат, а пармезанът образува златиста коричка.
  6. Сервиране: Готовото ястие поръсете със ситно нарязан магданоз и сервирайте топло.

Съвети за още по-добър вкус:

  • Можете да добавите домашен сос бешамел между пластовете за по-богат вкус.
  • Ако искате повече свежест, сервирайте ястието с кисело мляко с копър и чесън.
  • За почитателите на по-интензивните вкусове, може да добавите малко синьо сирене заедно с моцарелата.

Това ястие е не само изключително вкусно, но и подходящо за традиционната трапеза на Сирни Заговезни, когато млечните продукти заемат централно място в менюто. Добър апетит!

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments