С настъпването на по-студените месеци, българската кухня се завръща към едни от най-обичаните си традиционни ястия – сармите. Тази рецепта обаче носи малко по-различен, модерен прочит на класиката, като включва деликатен бешамелов сос, който обогатява вкусовете и добавя нотка на кремообразност. Нека разгледаме как да приготвим това ястие, което ще очарова гостите ви.
Продукти за сармите
- 1 глава кисело зеле;
- 500 г кайма (смес от свинско и телешко);
- 1 чаша ориз;
- 1 средна глава лук, нарязана на ситно;
- 1 морков, настърган;
- 1 ч.л. червен пипер;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. кимион;
- сол на вкус;
- олио или зехтин за готвене.
Продукти за бешамеловия сос
- 3 с.л. масло;
- 3 с.л. брашно;
- 500 мл прясно мляко;
- сол и черен пипер на вкус;
- щипка индийско орехче /по желание/.
Приготвяне
- Подготовка на зелевите листа – Изберете свежа глава кисело зеле с меки листа. Отделете листата внимателно и изрежете дебелите жилки, за да може сармите да се навиват по-лесно.
- Плънка – Загрейте малко олио в дълбок тиган и запържете лука, докато стане златист. Добавете настъргания морков и задушете за около 2 минути. След това добавете каймата и разбъркайте добре, за да се раздроби. Поръсете с червен и черен пипер, кимион и сол. Когато каймата стане готова, добавете ориза и запържете за още 2-3 минути, като не спирате да разбърквате. Свалете от огъня и оставете плънката да изстине леко.
- Завиване на сармите – Сложете по 1-2 супени лъжици от плънката във всеки лист и завийте на малки стегнати сарми. Наредете ги плътно една до друга в дълбок съд, като подреждате на пластове.
- Готвене на сармите – Залейте сармите с вода, докато почти ги покриете. Поставете чиния върху тях, за да не се развиват по време на варенето. Оставете да къкрят на слаб огън за около 1.5 до 2 часа, докато оризът и зелето се сготвят напълно.
- Бешамелов сос – Докато сармите се готвят, пригответе бешамеловия сос. Разтопете маслото в тенджера и добавете брашното. Разбърквайте непрекъснато около 1-2 минути, докато брашното леко се запече и добие златист цвят. Постепенно добавяйте прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да не се образуват бучки. Овкусете със сол, черен пипер и щипка индийско орехче, ако желаете. Варете соса на умерен огън, докато стане гъст и гладък.
- Завършване и сервиране – След като сармите са готови, извадете ги от съда и ги подредете в подходяща чиния. Полейте ги с горещия бешамелов сос и сервирайте с топъл, пресен хляб.
Съвети за приготвяне
- Ако предпочитате по-лек вариант на ястието, можете да използвате пилешка или пуешка кайма вместо свинско и телешко.
- Можете да добавите щипка индийско орехче и в плънката, което ще придаде допълнителна пикантност и аромат.
Тази вариация на традиционните сарми с кисело зеле и богатия бешамелов сос е идеалното ястие, което съчетава старото и новото, уюта и насладата. Независимо дали е за специален повод или просто заради желанието да се поглезите, това ястие обещава незабравим вкус и истинска домашна атмосфера.
Моите сарми са най- вкусни. Плънката ми е богата, защото освен каймата и ориза прибавям и много ситно нарязано зеле от по – хрупкавата част на лисата. Допълвам със ситно нарязано парче сланина( домашно приготвена с аромати и крехка кожичка, която придава леко желирана консистенция). Стават още по- вкусни като се забави и пилешки гърди, на много ситно накълцани. Даже , за да се усеща месото, добавят и парче свинско месо, пържола.Оризът ми е по- малко в плънката.Освен черен пипер, кимион добавям и щипка стрита чубрица. Всички подправки използвам пестеливо, да не са натрапчиви. Лукът и морковите също са в… Прочети още »