Зелевите сърми са истинска класика в българската кухня, особено през зимния сезон. Въпреки това, тези ястия могат да бъдат приготвени целогодишно, като се използват пресни зелеви листа или дори лозови. Ето три от най-добрите рецепти за зелеви сърми – за постно, месно и зимно разнообразие.
1. Постни зелеви сърми
Необходими продукти:
1 кг прясно зеле
3 глави кромид лук
200 г ориз
100 г олио
Сол, чубрица, джоджен и черен пипер
Начин на приготвяне:
Листата се почистват и бланшират в подсолена вода.
Лукът се нарязва на ситно и се задушава с ориза.
Плънката се подправя и се завиват сарми, които се подреждат в тенджера, покрита със зелеви листа.
Заливат се с вода и се варят на тих огън около 1 час.
Сервирайте с кисело мляко за допълнителен вкус.
2. Зелеви сърми с месо
Необходими продукти:
1 кг прясно зеле
1 глава кромид лук
500 г телешка кайма
100 г ориз
100 г олио
Кимион, чубрица, сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Зелевите листа се бланшират, както в предходната рецепта.
Лукът се запържва с олио, ориз и кайма, докато оризът стане полуготов.
Завийте сармите, подредете ги в тенджера или тава, и ги пригответе чрез варене или печене.
По желание можете да добавите сос от брашно, яйце и кисело мляко.
3. Зимни зелеви сърми с боб
Необходими продукти:
1 кг кисело зеле
300 г сварен боб
2 глави кромид лук
1 морков
50 г ориз
100 г олио
Червен пипер, сол и джоджен
Начин на приготвяне:
Лукът и морковът се задушават в част от олиото, след което се добавя оризът.
Смесете с боба и подправките.
Завийте сарми, наредете ги в тенджера и добавете зелев сок.
Гответе на тих огън, докато станат готови.
Защо да опитате тези рецепти?
Тези три рецепти предлагат разнообразие от вкусове – от лекотата на постните сърми до богатството на месото и традиционния вкус на боба. Всяка от тях е идеална за зимни събирания или семейни вечери.
Независимо коя рецепта изберете, със сигурност ще се насладите на вкусно, домашно приготвено ястие.
Традиции и обичаи на 24 декември: Денят на Свети Евгений и Бъдни вечер