Цените на хранителните продукти са рекордно високи за последните пет години. Това се отчита като пряк ефект от пандемията от COVID-19.
Към началото на март най-много са се вдигнали цените на едро при захарта, сиренето, олиото и ориза, както и при свинското и каймата.
При плодовете и зеленчуците най-сериозно е поскъпването при портокалите, зелето и краставиците, предаде „NOVA“.
Точно година след старта на пандемията не само клиентите, но и търговците отчитат повишаването на цените като ефект от кризата. Това се дължи най-вече на повече производствени разходи и на такива за транспорт и доставка.
Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обясни, че в момента има свито потребление. Пандемията от своя страна е оказала негативно влияние върху търсенето на храни. Освен това има и нов феномен. Той е, че се потребява точно толкова, колкото е нужно. По думите на Иванов излишното потребление на храни в момента не съществува на практика.
Средното увеличение на някои храни е със 7-8%. Иванов подчерта, че това е свързано с по-големите разходи, а не толкова с друга пазарна реализация.