Туршията, която се продава в търговската мрежа, се оказа опасна. В много случаи тя е заразена с ешерихия коли. Тревожната новина беше потвърдена пред „Монитор“ от експертът по качество и безопасност на храните д-р Сергей Иванов.
Причината за наличието на опасната бактерия е липсата на хигиена при съдовете, които се използват за съхранение на туршията, както и ускоряването на процеса на нейната ферментация, за да бъде реализирана по-бързо на пазара.
Тогава тя е кашкава, има лош дъх и вкус и не трябва да я консумираме, защото води до хранителни разстройства.
Експертът обясни, че процесът на ферментация трае най-малко седмица при температура от 10 градуса. А когато зеленчуците са в бидони, може да продължи и няколко седмици. На пазара у нас обаче масово се предлага туршия, ферментирала за 3 дни. В нея липсват полезните бактерии, обясни д-р Иванов.
Ако пък се изчака прекалено дълго туршията да ферментира, тогава бактериите достигат максимална плътност и започват да се появяват нови като ешерихия коли.
Експертът посъветва в никакъв случай да не купуване от отворени и пластмасови съдове. Освен това трябва да наблюдаваме дали търговецът бърка в съда без ръкавици, което също е предпоставка за зарази.
Освен туршия с ешерихия коли често на пазара се предлага и такава с плесен. Тя се появява, когато зеленчуците не са били покрити напълно с маринатата. Плесента също е опасна за здравето.