Установено е наличието на Листерия в кашкавал и ниска масленост в сирене

0
343
Млечни продукти
Млечни продукти. Снимка: Министерство на земеделието и храните

Инспектори на Агенцията по безопасност на храните са установили бактерията Листерия моноцитогенес в проба от кашкавал и несъответствие по физикохимичния състав в проба от сирене, взети при проверка в търговската мрежа в София през миналата седмица.

Наличие на Листерия моноцитогенес е било установена в кашкавал „Беленско” с партиден номер L060520, произведен от млекопреработвателно предприятие „Рафтис милк” ЕООД. Произведено е количество от 595 кг. Гражданите, закупили кашкавал от същата партида могат да го върнат в магазина, от който са го купили.

В проба от сирене е установено несъответствие по физикохимичния състав – неколкократно по-ниско съдържание на мазнини от обявеното от производителя.

Областната дирекции по безопасност на храните е предприела незабавни действия за спиране от продажба на партидите и в двата случая. В предприятието, произвело кашкавала, замърсен с Листерия, е извършена основна дезинфекция.

На бизнес операторите са съставени актове по Закона за храните. Максималната финансовата санкция за двете нарушения съгласно законодателството е до 6000 лева.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments