Българите променят начина си на хранене, показват данни на Националния
статистически институт (НСИ). Най-съществената разлика е, че хлябът е заместен с по-голяма консумацията месо, плодове и зеленчуци. През 2019 г. всеки българин е изял средно по 82,4 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. – 89,5 кг. Това означава, че всеки ден ядем по около половин филия хляб по-малко. Спадът в потреблението на хляб за период от четири години е с 8%.
Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 10%. През миналата година всеки е изял средно по 35,7 кг месо, при 32,6 кг през 2015 година. Една от причините за това е, че няколко години поред свинското месо не поскъпваше, докато след чумата по свинете цената му тръгна нагоре.
Заради стремежа на много хора да ядат по-здравословно нараства потреблението на плодове и зеленчуци. Годишно човек изяжда средно по 51,9 кг плодове, което е ръст с 9% за период от четири години. Потреблението на зеленчуци се е увеличило с 6,2% до 72,7 кг на година, показват данните на НСИ. Предпочитат се пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани. Потреблението на компоти за последните четири години е намаляло от 8,6 кг на 6,1 кг на човек годишно.
Консумацията на захар е намаляла с 2,8% за период от четири години, малък спад има и при захарните изделия като цяло. Потреблението на високоалкохолни напитки като ракия, водка и уиски е нараснало с 11,6% средно до 32,6 литра на човек за година. При цигарите ръстът е с 13% средно до 733 цигари годишно на човек.
Една от причините за променените в хранителни навици на българите е свързана с ръста на доходите. Хората с по-високи възнаграждения търсят по-разнообразна и качествена храна, за разлика от тези с по-малко постъпления в домашния бюджет, за които това си остава лукс.