Въвеждат се нови изисквания за продажбата на „бяло саламурено сирене“ и критерии относно неговите основни характеристики, решиха от кабинета. Те приеха Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В нея са допълнени някои разпоредби от сега действащата такава. Целта е да се регламентират изискванията по отношение етикетирането на храните, при чието производство или приготвяне са използвани имитиращи продукти, които съдържат в състава си мляко.
С нормативния акт се въвеждат и изисквания по отношение наименованията, характеристиките, етикетирането и предлагането в търговската мрежа на най-масово присъстващите на пазара у нас сирена – саламурените.
Съдържанието на сухо вещество и маслеността в саламуреното сирене не трябва да бъдат по-малко от 40%. Посочените критерии са в пълно съответствие с изискванията на международния стандарт Кодекс Алиментариус за млечен продукт в саламура – Codex Group Standard for Cheeses in Brine, се посочва още в правителственото решение. За този тип сирена са заложени изисквания за използване на означенията „високомаслено“, „пълномаслено“, „със средна масленост“, „частично обезмаслено“ и „обезмаслено“.
С Наредбата се въвежда и дефиниция за „саламурено сирене с повишено водно съдържание“. Целта е да се намалят предпоставките за подвеждане на потребителя и отговаря на нагласите, които бяха предварително обществено коментирани. Предвижда се този вид млечен продукт с повишено водно съдържание да се предлага в обектите за дистрибуция на храни само предварително поставено от производителя в опаковки, които не могат да бъдат отстранявани в търговския обект.
Предвиден е преходен период във връзка с въведените нови изисквания по отношение на етикетирането и опаковането, за да се даде възможност на бизнеса за адаптиране към направените промени. Наредбата ще влезе в сила 3 месеца след обнародването ѝ в Държавен вестник.