Агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ възстановява ежеседмичните проверки на млечни продукти в търговската мрежа, които бяха ограничени заради епидемичната обстановка у нас.
Комисия, която е съставена от представители на трите млекопреработвателни асоциации в България (Асоциация на млекопреработвателите в България, Национална асоциация на млекопреработвателите и Българска асоциация на млекопреработвателите), Комисия за защита на потребителите (КЗП), Асоциация „Активни потребители“ и инспектори от БАБХ, взе проби от 6 марки сирене (краве, овче и козе), две проби кашкавал и една от салата „Снежанка“. Те ще бъдат изследвани по физикохимични показатели и за наличие на немлечни мазнини. Резултатите от изпитванията ще бъдат готови в рамките на 10 дни.
Вземането на проби се извършва всяка седмица, като на ротационен принцип представителите на институциите в комисията предлагат обект от търговската мрежа, който да бъде инспектиран. Всеки представител избира продукти, които да бъдат взети за изпитване.