
Великденските пости през 2025 година започват на 3 март и завършват на 19 април. Това е най-дългият и най-строг християнски пост, който продължава седем седмици и завършва с Възкресение Христово на 20 април. По време на този период вярващите спазват хранителни и духовни ограничения, за да пречистят тялото и душата си.
Великденските пости изключват всички животински продукти, като основните забранени храни са месо, млечни продукти, яйца, риба /с изключения/ и силен алкохол.
Месото и всички месни продукти, включително говеждо, свинско, агнешко, пилешко, пуешко, патешко, гъше и дивеч, не са позволени. Забранени са всички видове колбаси, пастети, месни полуфабрикати, както и свинска мас и други животински мазнини. Всички млечни продукти също са забранени. Това включва прясно и кисело мляко, извара, сирене, кашкавал, сметана, масло и сладолед. Яйцата и всички ястия, съдържащи яйца, не трябва да се консумират. Това означава, че печивата, които съдържат яйца, също са неподходящи за поста.
Рибата е забранена през по-голямата част от поста, но е разрешена на Благовещение /7 април/ и Цветница /13 април/. На Лазарова събота /12 април/ е позволено да се консумира хайвер. Силните алкохолни напитки като водка, уиски и коняк са напълно забранени. Виното е разрешено само в почивните дни и на определени празници като Благовещение и Цветница.
Въпреки множеството ограничения, по време на постите може да се консумират разнообразни и питателни храни. Зеленчуците са основен източник на хранителни вещества. Те могат да се ядат сурови, варени, задушени, печени и дори мариновани. Сред най-често консумираните са домати, краставици, моркови, зеле, чушки, тиквички, броколи, картофи, пащърнак, царевица, зелен фасул и аспержи.
Плодовете също са разрешени и могат да се ядат пресни, замразени или сушени. Ябълки, банани, портокали, сливи, грозде, малини, ягоди и череши са отличен избор за постното меню. Зърнените и бобови култури са важна част от храненето по време на постите. Консумират се ориз, елда, овесени ядки, булгур, паста без яйца, постен хляб, нахут, грах, леща и боб. Гъбите са чудесен заместител на месото и могат да се консумират в различни варианти – пресни, сушени, замразени и мариновани.
Ядките и семената също са разрешени. Орехи, бадеми, лешници, кашу, шамфъстък и слънчогледови семки са добър източник на енергия, но трябва да се консумират в умерени количества. Растителните масла като слънчогледово, маслиново, ленено и тиквено са позволени, но само в определени дни.
Напитките, които могат да се консумират по време на постите, включват вода, билкови чайове, зелен и черен чай. Прясно изцедените зеленчукови и плодови сокове са полезни, но трябва да се консумират умерено заради съдържанието на захар. Медът е разрешен, но не трябва да се консумира в дните на строг пост.
Великденските пости са време за духовно и физическо пречистване. Спазването на постите може да бъде предизвикателство, но с правилния избор на храни те могат да бъдат лесни и здравословни. Въпреки ограниченията, постната храна е разнообразна и питателна, а правилното планиране може да направи този период по-лек и полезен за организма.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм