Вкус от детството! Най-добрата рецепта за руска салата

Открийте тайната на легендарния вкус на руската салата, неизменна част от всяка празнична трапеза

0
13213
Руска салата
Руска салата. Снимка: Искра.бг

Руската салата е една от най-обичаните салати в България и е неизменна част от новогодишната трапеза. Тя е лесна за приготвяне, но някои тънкости са важни, за да постигнете легендарния вкус „като от едно време“. Основните ѝ съставки включват картофи, моркови, грах, кисели краставички, яйца, колбас и майонеза. Ето как да я направите стъпка по стъпка.

Необходими продукти

4 средни картофа
2 моркова
1 чаша замразен грах
3-4 кисели краставички
250 г мек колбас /шунка/
2 яйца
200 г майонеза
Сол и черен пипер на вкус

Как да приготвите руската салата

Първата стъпка е подготовката на основните съставки. Измийте картофите и морковите и ги сварете цели в подсолена вода, за да не се разпаднат при нарязването. Варете ги до омекване, но не прекалено, за да не се разкашкат. Оставете ги да се охладят напълно.

Сварете яйцата за около 10 минути в подсолена вода, за да бъдат твърдо сварени. След това ги охладете в студена вода и ги обелете. Ако използвате замразен грах, сварете го за 5-6 минути в малко вода. Ако предпочитате консервиран грах, просто го изцедете и изплакнете под студена вода.

Втората стъпка е нарязването на продуктите. Обелете картофите и морковите, след което ги нарежете на малки кубчета с големина около 1 см. Нарежете яйцата и киселите краставички на ситно, като можете да добавите малко сок от краставичките за по-кисел вкус. Колбасът също трябва да бъде нарязан на малки кубчета.

Третата стъпка е смесването на всички съставки. В голяма купа комбинирайте нарязаните продукти. Добавете майонезата и разбъркайте внимателно, за да запазите формата на съставките. Ако предпочитате по-лек вкус, можете да добавите малко кисело мляко. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Четвъртата стъпка е охлаждането на салатата. Поставете я в хладилника за 1-2 часа, за да се охлади добре и да се смесят ароматите.

Когато е готова, руската салата е перфектна за празничната трапеза. Можете да я поднесете като мезе, гарнитура или допълнение към основното ястие. Използвайте пресни съставки за по-добър вкус. Регулирайте количеството майонеза според предпочитанията си и добавете малко кисело мляко, ако искате салатата да бъде по-лека.

С тази рецепта ще пресъздадете вкуса на „едно време“ и ще зарадвате близките си с вкусна и класическа руска салата. Насладете се на празничната трапеза и добър апетит!

Вкусна руска салата с рулца от раци – изненадайте гостите си с тази рецепта за Нова година!

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments