
Пригответе невероятен огретен с тиквички и картофи, комбиниран с бяло сирене, кашкавал и ароматни подправки. Лесна рецепта за богата и вкусна вечеря.
Необходими продукти:
5-6 картофа
2 тиквички
200 г бяло сирене
4 яйца
150 г кашкавал
Зехтин
Сол
Босилек или ронена чубрица
Начин на приготвяне
Картофите се обелват и се нарязват на кубчета, подобно на подготовката за мусака. Тиквичките също се нарязват на малки парчета. Зеленчуците се поставят в намаслена тавичка, заливат се с малко зехтин, посоляват се и се добавя около 1 ч.ч. вода. Тавата се поставя в предварително загрята фурна на 200°C и се пече около 20 минути, докато зеленчуците омекнат.
В отделна купа се разбиват яйцата и към тях се добавя натрошеното бяло сирене. Подправя се с босилек или ронена чубрица. Получената смес се изсипва върху запечените тиквички и картофи, след което тавата се връща във фурната, докато яйцата се стегнат. След като ястието е почти готово, се поръсва с настърган кашкавал и отново се връща във фурната, докато се получи златиста и апетитна коричка.
Съвети за перфектен огретен:
– Използвайте пресни тиквички и картофи, за да получите по-добър вкус и текстура.
– Може да замените бялото сирене с извара, ако искате по-лек вариант на ястието.
– За допълнителен аромат добавете чесън на прах или щипка индийско орехче.
– Ако предпочитате по-кремообразна текстура, може да добавите малко готварска сметана към яйчената смес.
Огретенът с тиквички и картофи е лесно, бързо и вкусно ястие, което е подходящо както за обяд, така и за вечеря. С хрупкавата си кашкавалена коричка и богатия аромат на подправките, той ще се превърне в любим избор за цялото семейство.
За още новини вижте ТУК
Присъединете се към нашия Телеграм