Вкусна запеканка с извара и спанак: Перфектното ястие за Сирна седмица

Сирната седмица, известна още като Масленица, е време на празнични трапези, изпълнени с разнообразни млечни ястия

0
31582
Запеканка с извара и спанак
Запеканка с извара и спанак. Снимка: Архив

Сирната седмица, известна още като Масленица, е време на празнични трапези, изпълнени с разнообразни млечни ястия. Едно от тях, което заслужава специално внимание, е запеканката с извара и спанак. Това ястие съчетава богатия вкус на изварата с нежната текстура на спанака, предлагайки едновременно здравословен и вкусен избор за вашата трапеза.

Необходими продукти:

  • 500 г пресен спанак;
  • 400 г извара;
  • 4 яйца;
  • 1 глава лук;
  • 2 скилидки чесън;
  • 3 с.л. зехтин или олио;
  • 100 г настърган кашкавал или пармезан;
  • Сол и черен пипер на вкус;
  • Щипка индийско орехче (по желание).

Начин на приготвяне:

  1. Подготовка на спанака: Измийте добре спанака и го подсушете. Ако използвате по-едри листа, нарежете ги на едро.
  2. Задушаване на зеленчуците: В голям тиган загрейте зехтина или олиото на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и го задушете до прозрачност. След това добавете нарязания чесън и гответе още около минута, докато усетите аромата му.
  3. Добавяне на спанака: Постепенно добавете спанака към тигана, като разбърквате, докато омекне и загуби обема си. Това отнема около 5 минути. Подправете със сол, черен пипер и индийско орехче, ако обичате.
  4. Приготвяне на сместа с извара: В голяма купа разбийте яйцата, докато станат хомогенни. Добавете изварата и настъргания кашкавал (оставете малко за поръсване отгоре) и разбъркайте добре.
  5. Смесване на съставките: Добавете задушения спанак към сместа с изварата и яйцата. Разбъркайте, докато всички съставки се комбинират равномерно.
  6. Подготовка за печене: Загрейте фурната на 180°C. Намажете с мазнина подходяща тава или форма за печене и изсипете вътре получената смес. Загладете повърхността и поръсете с останалия настърган кашкавал.
  7. Печене: Поставете тавата във фурната и печете около 30-35 минути, докато запеканката придобие златиста коричка и стегне в центъра.
  8. Сервиране: Оставете ястието да се охлади за няколко минути преди сервиране. Нарежете на порции и поднесете топло.

Тази запеканка с извара и спанак е не само вкусна, но и богата на протеини и витамини, което я прави отличен избор за основно ястие по време на Сирната седмица. Съчетайте я с прясна салата и чаша бяло вино за пълноценен кулинарен опит.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments