Остават 2 седмици до Великден и е време да помислим за трапезата, с която макар и символично ще посрещнем Възкресението в компанията на най-близките си хора. В навечерието на тези празници яйцата, агнешкото месо, обредните хлябове и други характерни според народните обичаи продукти традиционно поскъпват чувствително, посочват от онлайн платформата „Ние, потребителите“.
В края на март изпълнителният директор на Съюз на птицевъдите в България д-р Петя Петкова коментира за Искра.бг, че няма предпоставки за ръст на цената на яйцата за Великден. Според последните официални данни /Индекс на тържищните цени/ има ръст с още 1 стотинка за яйцата /размер М/ на едро – по 0,42 лв. за брой.
Цената на агнешкото пък вече варира от 24 лв. до 27 лв. за килограм, отбелязват от „Ние, потребителите“, според които повишаването на цените около празници не е нелоялна търговска практика, но е морално укоримо.
Как да посрещнем Великден и да не останем „на червено“ след това? Съвети от онлайн платформата:
- ограничаване на характерните за празника продукти;
- замяна на обичайно добре продаваеми с не толкова атрактивни и наложили се като традиция изделия – ще разнообрази трапезата;
- внимателно с промоциите – може да не предлагат най-изгодната сделка, но сравняването на цената ще помогне;
- проверка какво можем да приготвим сами и да спестим от това;
- избягване на разходи за покупки на всяка цена.
Припомняме, че в края на март Габриела Руменова даде подробно интервю как да се предпазим от нелоялните практики по време на празниците.