В кухните на все повече домакинства се наблюдава желанието да се постави на трапезата храна, произведена от самите тях в домашни условия с внимание към качеството на продуктите.
По последни данни от наскоро проведени проучвания, пандемията е засилила стремежа на различните поколение да произвеждат или да вземат участието в консервирането на онова, което слагат в чиниите си.
„Възрастните произвеждат, защото така са свикнали и вече младите, които търсят качеството, което само по себе си ще запази традицията“, обяснява Евелина Славкова от „Тренд“.
Райна Колова от село Николово не пропускала година без собствена реколта, чиста и лишена от третиране с отровни препарати. Според нея, така било редно и така вървяло от поколения. Човек сам да се потруди за храната си, а не да чака наготово.
Все по-голяма скорост набирало и жилищното растениевъдство. Оставайки да работят от вкъщи, хората имали възможността да отделят повече време, за да се грижат за някоя култура отвън на балкона или вътре в апартамента.
Какво по-хубаво от концепцията за малка, китна градинка на кухненския плот, която позволява отглеждането на свежи подправки и зеленчуци? Така бихме могли да имаме винаги прясна храна, без да си цапаме ръцете и без да трябва да излизаме от собствения си дом, за да си припомним забравените вкусове от детството.