В Наредбата за предоставянето на информация на потребителите за храните беше регламентирано, че всички неопаковани храни, които достигат до крайния потребител, трябва да бъдат етикетирани. Това беше одобрено от Министерски съвет.
Изискванията се отнасят при директна продажба на неопаковани храни до крайния потребител. Както и тези, които се предлагат от заведенията за обществено хранене, където продуктите не са предварително опаковани. Етикетите трябва да показват наименованието на продукта, срока на минимална трайност или годност. Отделно и сведение за бизнес оператора, който предоставя храната на пазара съгласно Наредбата. Като информация за съдържанието на продуктите се поставя в близост до храната, на мястото на предлагането ѝ в обекти за търговия на дребно с храни.
За хранителни продукти, които са предварително опаковани и се доставят от заведенията, клиентът ще бъде информиран за съдържанието им при получаване на храната. Съдържанието на храните, които се консумират в обществени заведения, може да бъде поискано от потребителя на място. От 13 февруари е влязла в сила нова наредба за храните в детските градини и училищата. Тя се отнася за киселото мляко, сиренето и кашкавала.
Етикетите трябва да бъдат с маркировка, която да позволява идентифициране на партидата, към която принадлежи храната. Това ще покаже храните, които представляват риск за здравето на потребителите, да са по-лесно проследими и забранени. Целта на измененията е защита на здравето на хората и да им се гарантира правото им на информираност. До този момент за тези видове храна се искаше само да бъдат посочвани съставките, които причинява алергии или непоносимост.