Консумацията на малки риби, които се приемат цели, удължава живота. Това сочи японско проучване, цитирано от „Медикъл експрес“ и „БТА“.
Учените д-р Чинадзу Касахара, доцент Такаши Тамура и професор Кенджи Вакай от Висшето училище по медицина към университета в Нагоя, Япония подчертават потенциалните ползи за удължаване на живота от ежедневната консумация на дребна риба.
Японците обикновено ядат бяла риба, атлантическа мойва, японска корюшка и малки сушени сардини. Те консумират дребните риби цели, включително главата, костите и органите, които са богати на микроелементи като калций и витамин А.
В проучването са включени 80 802 участници (34 555 мъже и 46 247 жени) на възраст от 35 до 69 години от цялата страна.
Честотата на консумация на дребна риба от участниците е оценена с помощта на въпросник в началото на проучването. Участниците са проследявани средно около девет години. По време на периода на проследяване са регистрирани 2482 смъртни случая на хора, включени в проучването, като приблизително 60% (1495 смъртни случая) от тях са свързани с рак.
Как Мария Къчева от ПМГ в Сливен изкара 100 от 100 точки на матурите по БЕЛ и математика?