За перфектна зимнина: Как и колко често да претакаме киселото зеле

Подробно ръководство за правилно претака на киселото зеле – запазете качеството и вкуса на любимата си зимнина

2
56126
Кисело зеле
Кисело зеле. Снимка: Pixabay

Сезонът на киселото зеле настъпва, и ако искате да се насладите на перфектно ферментирало зеле през зимата, правилното претакане е ключът към успеха. Въпреки че процесът изглежда трудоемък, следването на тези прости стъпки ще ви осигури дълготрайна и вкусна зимнина.

Претакането е процесът, при който саламурата се точи от бидона и се излива обратно. Това действие подпомага равномерното разпределение на солта и захарта, като така се стимулира процесът на ферментация. Правилното претака предотвратява развитието на патогенни бактерии и запазва зелето свежо и вкусно.

Начало на процеса: Претакането трябва да започне на втория или третия ден след поставянето на зелето в бидона. Това е необходимо за равномерно разпределение на солта и захарта.

Честота на претакане: В първите дни се извършва ежедневно. Когато ферментацията набере скорост, можете да намалите честотата на претакане до веднъж на два дни. Процесът продължава около 2-3 седмици в зависимост от температурата и количеството зеле.

Поддържане на чистота: Уверете се, че в бидона няма плаващи листа, защото те могат да служат за храна на патогенни бактерии и плесени. Премахвайте ги редовно, за да предотвратите развалянето на зелето.

След като зелето ферментира напълно, претакането вече не е необходимо. Тук е моментът да приложите допълнителни техники, които ще запазят зелето свежо през цялата зима:

Био капак с ечемик – поръсете няколко шепи ечемик върху саламурата. След няколко дни ечемикът ще покълне и ще образува естествен „капак“, който предпазва зелето от изветряване и запазва вкусовите му качества.
Спиране на ферментацията с калиев сорбат – за да спрете ферментацията и да предотвратите промените във вкуса, разтворете 3 грама калиев сорбат на всеки 2 кг зеле в 100 мл питейна вода и го добавете към саламурата.

Следвайки тези прости, но ефективни съвети, ще се радвате на вкусно кисело зеле през цялата зима.

Постни зелеви сарми: Рецепта с гъби и ориз за здравословна трапеза

Абониране
Известие от
guest

2 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Гфггг
Гфггг
1 месец по-рано

Пълни глупости

Йокин
Йокин
1 месец по-рано

Кажи твоите/Вашите,НЕ ГЛУПОСТИ.