Започна Сирна седмица 2025! Традиции, обичаи и забрани преди Великия пост

Днес православната църква отбелязва началото на Сирната седмица - период на подготовка преди Великия пост

0
1177
Започва Сирна седмица
Започва Сирна седмица. Снимка: Архив

Днес, 24 февруари 2025 г., православната църква отбелязва началото на Сирната седмица – период на подготовка преди Великия пост. Тази седмица, известна още като „бялата седмица“, продължава до 2 март, когато се чества Сирни Заговезни или Прошка.

Традиции и обичаи през Сирната седмица

През този период вярващите се въздържат от консумация на месо, но млечните продукти, яйцата и рибата са позволени. Сирната седмица е време на веселие и социални събирания преди строгия пост. Традиционно се организират маскарадни игри и кукерски шествия, които символично прогонват злите сили и приветстват пролетта.

Един от характерните обичаи е паленето и прескачането на огньове, известни като „Сирни поклади“. Младежите събират дърва и запалват големи клади, около които се играят хора и се пеят песни. Смята се, че огънят има пречистваща сила и носи здраве и плодородие.

На Сирни Заговезни се изпълнява ритуалът „хамкане“, при който на червен конец се завързва парче сирене, яйце или халва. То се завърта, а участниците се опитват да го захапят без помощта на ръце, което предизвиква много смях и веселие.

Забрани и препоръки

През Сирната седмица се препоръчва да се избягва физическият труд, особено свързан с добитък и обработка на вълна, тъй като се вярва, че това може да доведе до болести сред животните. Също така, е важно да се избягват конфликти и кавги, за да се запази мирът и хармонията в семейството.

Сирната седмица е време за размисъл, прошка и подготовка за духовното пречистване, което носи Великият пост. Спазването на традициите и обичаите през този период помага за укрепване на семейните връзки и съхраняване на българската културна идентичност.

За още новини вижте ТУК

Присъединете се към нашия Телеграм

Абониране
Известие от
guest
2000


0 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments