С хубавото и топло време сладоледите стават все по-изкушаващи. Със старта на лятото от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ започнаха засилени проверки за качеството на леденото лакомство, което ни се предлага. Инспекции се провеждат в производствени цехове и обекти за продажба.
„Следи се дали се спазва технологичният процес, параметрите на пастьоризация, закаляване и съхранение на сладоледа, етикетиране, състав и алергени, ако има такива”, обясни д-р Златина Димова, директор на ОДБХ–Варна, пред „NOVA“.
Докато на повечето места изискванията са спазени, проверките показват, че има и обекти с груби нарушения – използване на суровини с изтекъл срок на годност, работа на персонал с изтекли здравни книжки и др. Такива нарушения са открити в производствен цех във Варна. Той вече е бил запечатван от контролните органи, но въпреки това е продължил да осъществява своята дейност.
За нарушителите обаче са предвидени сериозни глоби, започващи от 2000 лева.
Кел файда!!!! Що сладолед изядохме до сега!??!!