Много закъснява сезонът за улов на всички видове риба. Причината – сравнително високата температура на морската вода.
Емил Милев от рибарското сдружение „Черноморски изгрев“ коментира за „БНР“, че почти няма сафрид, а все още чернокопът не се е появил в големи количества. По думите му сезонът е закъснял с над месец и рибарите се надявали на по-хладно време и ниски температури.
Милев коментира и информацията, че на юг рибарите вадят паламуд с това, че на север все още нямало такъв, а по Южното ни Черноморие имало отделни екземпляри. В момента на север рибарите хващали барбуня, малко сафрид и лефер.
Същевременно д-р Радослава Бекова от Института по океанология към БАН обясни, че заради по-високата температура на водата рибата съзрявала полово по-рано, което било сериозен проблем. По негови думи се наблюдавало още едно притеснително явление – рибата ставала все по-дребна, като това било валидно най-вече за цацата и калкана.