Защо цената на българските зеленчуци скочи с 15%?

Екстремните горещини са причина за поскъпването

0
14
Плодове и зеленчуци
Плодове и зеленчуци. Снимка: Pixabay

Цената на родните зеленчуци е с почти 15% по-висока в сравнение с миналата година по същото време. В момента най-скъпи са краставиците – за килограм цената им достигна 4 лева. „БНТ“ потърси отговор на въпроса на какво се дължи това поскъпване на един от общинските пазари в Русе.

Според Росен Петракиев, производител на зеленчуци, екстремно високите температури влияят негативно на реколтата. Това води до намаляване на предлагането и съответно до поскъпване на цените.

Той посочи, че зеленчукопроизводителите в Северна България не се влияят от цената на питейна вода, тъй като поливат от сондажи или от реки, но високите температури изискват допълнителни грижи и по-високи разходи.

Според Петракиев по-високите цени на българските зеленчуци не спират хората да ги предпочитат. Кунчо Кунчев, управител на общински пазар в Русе, заявява, че вносната продукция при тях е ограничена и се състои основно на култури, които не се произвеждат в България.

Четири са версиите, по които се работи за взривовете край Гара Елин Пелин

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments