В публикация от Фейсбук, която бе споделена над 1 500 пъти, се твърди, че съдържащите се в кравето мляко витамин C, цинк и лактоферин помагат в борбата с коронавируса. Здравни експерти обаче опровергаха тази информация и я определиха като „мит“, пише „SkyNews“.
Медиците направиха обръщение, след като в социалната мрежа се появи публикация със заглавие “Да победим COVID-19 с чаша мляко“. Твърдението е на “Bullvine”, които се определят като “независима онлайн общност от професионалисти в сферата на диетологията“. Публикацията бе споделена над 1 500 пъти, преди да бъде опровергана.
В нея се твърди, че млякото помага в борбата с вируса, тъй като съдържа “лактоферин, който е протеин, помагащ в борбата с вирусите”, както и “витамин C и цинк, които играят много важна роля в укрепването на имунната система.”
Публикацията вече е маркирана като “фалшива информация” от Фейсбук, поради липсата на научни доказателства.
Американски учени смятат, че е подвеждащо и опасно да се твърди, че млякото помага в превенцията на коронавирус – изключително заразната инфекция, атакуваща респираторната система.
“Към момента няма ваксина за предпазване от COVID-19 заболяването. Най-сигурната защита е да се избегне прихващането на вируса”, коментираха представители на Центъра за Контрол и Превенция на Заболяванията в САЩ.
За да се предпазим от вируса, Центърът за Контрол и Превенция съветва да си мием често ръцете, да носим маски, когато се чувстваме болни, да мием и дезифенкцираме повърхностите, които най-често докосваме и да избягваме събирания.
Великобританската Диетологична Фондация твърди, че няма “хранителна добавка, която да предпазва от заразяването с коронавирус”. Тя добавя още, че “здравословна диета е от изключителна важност за укрепването на имунната ни система, предвид че хранителните вещества имат пряко влияние върху способността на имунната ни система да се бори със заболявания.”
Витамин C и цинкът имат ключова роля за организма, но млякото не съдържа достатъчно количество от нито едно от тях.
“Кравето мляко не е добър източник на витамин C и цинк, предвид общоприетата дефиниция за “добър източник”, коментира Националното Здравно Консулство (НЗК) за “Reuters”.
НЗК изброи други хранителни вещества в кравето мляко, включително витамин А, D и протеини, които подпомагат имунната система на тялото. Великобританската Диетологична Фондация коментира още, че въпреки че има известни доказателства, че витамин C и цинк могат да помогнат при обикновенна настинка, далеч не е доказано дали биха имали ефект при борбата с коронавируса.
Същевременно способностите на лактоферина – протеин в кравето мляко и човешката кърма, не са доказани при борбата с вирусни заболявания. Д-р Марк Почапин, гастроентеролог към нюйоркския медицински център Лангон, коментира, че няма никакви доказани свойства на лактоферина в подобни ситуации. Той съветва просто да бъдем методични в поддържането на личната си хигиена, да избягваме докосването на лицето си и да избягваме социални контакти.
Превод: Ивайло Йотов