През 50-те и 60-те години яйченият ликьор завладява света под различни имена – егног на Запад и аероконяк в България. Напитката бързо печели популярност със своя сладък, въздушен вкус и способността си да сгрява в студените дни. Според някои, името „аероконяк“ идва от лекотата на напитката, докато други твърдят, че тя е била запазена за пътниците на борда на самолетите на БГА „Балкан“.
Продукти за две бутилки аероконяк:
6 жълтъка
2 чаши коняк /или ром, бренди/
2 чаши прясно мляко
2 чаши течна сметана
½ чаша захар /може пудра или кафява за карамелен привкус/
Подправки: щипка сол, канела, ванилия, индийско орехче, по желание – карамфил, джинджифил, анасон или какао
Начин на приготвяне:
– Пригответе жълтъците – разбийте ги на водна баня със супена лъжица захар, докато сместа се сгъсти и стане като въздушен крем. Термичната обработка гарантира безопасна консумация.
– Добавете млякото и сметаната – след като жълтъците се охладят, прибавете прясното мляко, течната сметана, останалата захар и подправките. Разбийте сместа с миксер на ниска степен, за да я обогатите с въздух.
– Не забравяйте солта – щипка сол ще подчертае вкуса на подправките и ще направи напитката още по-апетитна.
– Добавете коняка – накрая изсипете коняка и разбъркайте внимателно. Ликьорът е готов за разпределяне в бутилки.
Съхранявайте аероконяка в хладилник или на тъмно, хладно място, докато се охлади добре. Сервирайте аероконяка с щипка канела, настърган шоколад или индийско орехче. За по-различен вкус можете да добавите:
– Какао за шоколадов привкус;
– Шоколадов или плодов ликьор за допълнителен аромат.
Аероконякът е не само вкусна, но и лесна за приготвяне напитка, която носи зимен уют и празнично настроение. Независимо дали го подготвяте за семейно събиране или за себе си, този яйчен ликьор със сигурност ще стане фаворит на всички.